BODRUM’DA PLAJA DÖKÜLEN BEYAZ KUM, BELEDİYE EKİPLERİ TARAFINDAN KALDIRILDI
MUĞLA’nın Bodrum ilçesinde bir otelin önündeki sahile beyaz kum dökülmesiyle ilgili operasyon düzenlendi. Kum belediye ekipleri tarafından kaldırıldı.
Maldivler’e biraz hasretle Bodrum’un doğal plajlarının beyaz kumla kapatılmaya çalışıldığını kaydeden Lider Aras, “Getirilen kumların kalitesi belli değil. Dökülen beyaz kumların da zararlı olduğunu görüyoruz. insan sağlığına zarar verdiğini görüyoruz” dedi.
Bahçelievler Mahallesi Şevket Sabancı Sokak’ta bulunan bir turizm tesisinde kıyıya beyaz kum döküldüğü Bodrum Belediyesi’ne bildirildi. İhbar üzerine bölgeye giden Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ekolojik istikrara ve insan sağlığına zarar verebileceği gerekçesiyle döküm işlemini durdurarak iş makinelerini kıyıdan kaldırdı. Yaklaşık 5 tır beyaz kumun kıyıya döküldüğü tespit edilerek tutanak tutuldu. Dökülen malzemenin tespiti için alınan numuneler ilgili kurumlara gönderildi. Laboratuvarda yapılacak analiz sonuçlarına göre envanter yaptığı tespit edilen kişi ve işletmeler hakkında yasal süreç başlatılacak ve gerekli yaptırımlar uygulanacaktır. Ekiplerin bu sabah itibarıyla yürüttüğü çalışmayla bölgedeki kum kaldırıldı.
‘SAHİL MÜDAHALE OLAMAZ’
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kıyılara yapılan müdahalelerde tek yetkilinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olduğunu belirtti. Kum, çakıl alınamaz, dökülemez, doldurulamaz, kıyıdaki kayalar kırılamaz, yerin doğal yapısı bozulamaz.
“DÖKÜLEN BEYAZ KUMLAR DENİZ DİBİ KİLİT GİBİ SIVILANDIRIYOR, EKOSİSTEMİ YOK ETİYOR”
Son dönemlerde biraz Maldivler hasreti ile Bodrum’un doğal plajlarının beyaz kumlarla kapatılmaya çalışıldığını kaydeden Başkan Aras, “Getirilen kumların kalitesi belli değil. Dökülen beyaz kumların da döküldüğünü görebiliyoruz. insan sağlığına zararlıdır.”Bu kumlar Milas, Yatağan yöresi ve Afyonkarahisar’dan mermer tozu olarak getiriliyor. Bunlar Bodrum’un kıyı doğasına uygun değil.”
‘ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ YETKİLİ TEK BAKANLIK’
Başkan Aras şöyle devam etti:
Sahile kum dökenler, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden izin aldıklarını söylüyor.
İl ve ilçe tarım müdürlüklerinin kıyıya kum dökülmesine izin verme yetkisi yoktur. Kıyı Kanunu’ndaki madde, kıyıda yapılacak değişiklik konusunda görüş bildirecek kurumlardan birinin de Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu belirtiyor. Burada kurumlar sadece görüş bildirebilir. Kıyıda yapılacak dolgu, yat limanı, iskelenin tamamının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izniyle yapılabileceği, kanunda bakanlığın diğer kurum ve kuruluşlardan görüş alacağı düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Buraya beyaz kum dökebilirsiniz veya normal kum da dökebilirsiniz’ diye izin vermesi söz konusu değil. Belediyeye gelip izin isterse izin veremem. Belediye başkanının böyle bir yetkisi yok. Denetim ve kontrolleri belediye yapıyor. Böyle bir girişim olduğunda gidip yerinde tespit ediyoruz. Ardından hem Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na hem de Milli Emlak’a rapor edeceğiz.”
‘ÇEVRESEL CEZALAR ÇOK YÜKSEK’
Kıyıdaki düzensiz müdahalelere verilen cezaların yüksek olduğunu kaydeden Başkan Aras, “Milli Emlak kıyıların koruyucusudur. Kıyıların korunmasında Milli Emlak’ın sorumluluk ve yetkisi vardır. Belediyelere anlatıyor,” ‘Aksine bir durum tespit ettim, gidin kaldırın.’ Aslında Milli Emlak bizi hareket ettiriyor.Kıyıya hiçbir şekilde müdahale etmeyin.Kıyıya farklı nitelikte kum ve çakıl dökmeyin.Kıyılardan çakıl ve kum almayın.Derin dibini temizlemek için çalışmayın. deniz.Deniz kendi ekosistemi ile var.Aksi davranan herkese müdahale edeceğiz.Hukuki süreci başlatacağız,dökülen maddeyi kıyıdan toplayacağız.Turgutreis’te meydana gelen bu olayda kumu topladık. Kepçe ile.Bizim bu konuda cezalarımız var.Bu cezalara her yıl belediye meclisi karar veriyor.Çevre cezaları 30 bin ile 40 bin lira arasında ortalarda.Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği”Sağlık Bakanlığı kıyının doğal yapısını bozan veya farklı ekipmanları döken kişi ve şirketlere 300 bin liraya kadar cezai işlem uygulayabilir. Tekrar durumunda çarpan etkisi artar. Hem süreci kendimiz yapıyoruz hem de bakanlığın haber vererek müdahale etmesini istiyoruz” dedi.